המועצה האזורית בני שמעון היא השער לנגב. במובן הגיאוגרפי, במיקומה בפתחו של הנגב ממש, כמו גם במובן המעשי: יישוביה היו אלה שפתחו את השער לנגב למדינת ישראל, ואפשרו את הכללתו בגבולות המדינה שבדרך.

ארבעת ראשוני יישובי המועצה – חצרים, שובל, נבטים ומשמר הנגב – עלו לקרקע כולם במבצע 11 הנקודות, במוצאי יום הכיפורים שנת 1946, המבצע שקבע שהנגב יהיה לנצח חלק ממדינת ישראל. יישובים אלה, כמו גם כל שאר יישובי בני שמעון, מייצגים עד היום את המעשה הציוני במיטבו.

ובמובנים רבים, אתגרי העבר בנגב הם גם אתגרי ההווה. פה נבחן העם היהודי עדיין, יום יום, שעה שעה, פה הוא ממשיך לבנות את מדינתו ובני שמעון נמצאת בחזית העשייה. בכלכלה ותעשייה, בהתיישבות וחקלאות, בחינוך ובהייטק, בערכים ובמעשה.

המועצה האזורית בני שמעון עוטפת את באר שבע מצפון, מזרח ומערב, ומשתרעת על פני כ-370 אלף דונם. יישובי המועצה משמשים כעורף הכפרי של המטרופולין הצומח של באר שבע. המועצה כוללת שלושה-עשר יישובים.

הסיפור של בני שמעון

בבני שמעון 13 ישובים: 

שמונה קיבוצים:

  • בית קמה (1949)
  • שובל (1946)
  • משמר הנגב (1946)
  • חצרים (1946)
  • דביר (1951)
  • להב (1952)
  • שומריה (1985)
  • כרמים (1980)

ארבעה מושבים:

  • נבטים (1946)
  • ברוש (1953)
  • תדהר (1953)
  • תאשור (1953)

יישוב קהילתי אחד:

  • גבעות בר (2004)

מספר התושבים במועצה עלה בחדות מ-4,300 בשנת 2006 ליותר מ-12 אלף תושבים בשנת 2023. מרבית היישובים במועצה עדיין עוסקים בחקלאות, חלקם בקנה מידה גדול מאוד. ברחבי המועצה יערות, שמורת טבע, שטחים פתוחים נרחבים, וכן אתרים ארכיאולוגיים ואתרי מורשת.

תושבי בני שמעון מהווים פסיפס אנושי מגוון ומרתק, כמו החברה הישראלית כולה. חילוניים ודתיים, ותיקים וחדשים, מושבניקים וקיבוצניקים, ועוד. כמובן שאנחנו מעדיפים לראות תמיד את המאחד והמבחר, אבל מבינים היטב שאופי הקהילה משליך במידה רבה על השירותים שהיא דורשת. לכן, פיתחה בני שמעון גישה ניהולית המבוססת על ערכיה ונקראת "קהילה של קהילות", במסגרתה כל קהילה יכולה לנהל את יחסיה מול המועצה לפי יכולתה ולפיה צרכיה.

במקביל, מטפחת המועצה קהילה אזורית אחת מגובשת, הזוכה למגוון שירותים משותפים תחת הערכים המאחדים והמשותפים לכולנו.

במקביל, מקיימת המועצה שיתופי-פעולה נרחבים עם כל הרשויות הסובבות אותה, ערביות, יהודיות, ערים גדולות ויישובים קטנים, במגוון עצום של תחומים.

 

 

סיפור הסמל: מי עיצב את הסמל של המועצה האזורית?

[מתוך תחקיר משנת 1996]:
"יום אחד ראש המועצה, שמואליק קדמון, התקשר לארכיון שלנו לשאול אם יכולים לעזור או לגלות מי עיצב את הסמל של המועצה האזורית שלנו, בני שמעון. הציור המקורי תלוי במשרדי המועצה.

"היה מי שאמר שמאחור יש חתימה של איקא (איקא היה חבר חצרים שהגיע עם ה"גינוסורים", אורי ורבר, בימקה) בראשית שנת 1950. היה צייר ופעיל בארגון אמני הקיבוצים. ציוריו קישטו את הקיבוץ ואת העלון. כשעזב את הקיבוץ נסע ללמוד ציור בפריז. חזר והשתלב בבוהמה התל-אביבית ולבסוף חזר בתשובה וכיום הוא הרב איקא ישראלי, בישיבה בירושלים.

"הבירורים עם זאבה גילו את כל הסיפור: בשנות החמישים, כשחילקו את המדינה למועצות, קבעו שהאזור שלנו ייקרא מועצה אזורית בני שמעון, שגובלת בצפון עם שער הנגב ובדרום – מ.א. רמת נגב. המועצה התחילה לעבוד, פנתה לחברי הקיבוצים והציעה תחרות לסמל המועצה. בחצרים הקימו ועדה שכללה את צביקי ז"ל, איקא כצייר וזאבה כגרפיקאי.

"הרעיון של צביקי היה שמאחר שקוראים לנו "בני שמעון" (אזור שבט שמעון) הסמל של שמעון היה כד שמן + חרב. סביב המרכז הזה הגו את הרעיון של חקלאות (שעורה וחיטה) ואת סמל קו המים המודגש כאן בצורת ה"קופלונג" של חיבורי הצינורות בקו המים. בתוך הצינור נמצא ישוב – מגדל ובתים ובתחתית הצינור זרמו המים. והטכסט היה: מועצה אזורית בני שמעון. איקא צייר וזאבה כתב.

"במשך השנים הסמל נעשה קטן יותר וחלו בו שינויים" (לא רואים את המים וקשה להכיר את הקופלונג, גם בטקסט קשה לקרוא את המילים "מועצה אזורית").

ציור של סמל המועצה האזורית בני שמעון

ציור של סמל המועצה האזורית בני שמעון

סמל המועצה האזורית בני שמעון עד 2008

סמל המועצה האזורית בני שמעון עד 2008

ציור של סמל המועצה האזורית בני שמעון

סמל המועצה האזורית בני שמעון בין השנים 2008 – 2012

פסיפס הסמל של המועצה האזורית בני שמעון הנמצא במשרדי המועצה

פסיפס הסמל של המועצה האזורית בני שמעון הנמצא במשרדי המועצה


בשנת 2013 עודכן סמל המועצה כך שיכלול את חזון המועצה "קהילה של קהילות".


בשנת 2022 עודכן סמל המועצה בהתאם למיתוג העדכני

מערכת החינוך של בני שמעון חוותה צמיחה משמעותית מאוד בעשור האחרון, עם למעלה מהכפלה של מספר התלמידים הלומדים במסגרתה בכלל הגילאים. במקביל, הפכה מערכת החינוך למגוונת מאוד, והיא מציעה היום פתרונות חינוך איכותיים וערכיים מאוד למגוון רחב של פלחי אוכלוסייה.

בבני שמעון ישנם היום חמישה בתי ספר יסודיים, מהם שניים דתיים, ישיבה תיכונית, בית ספר תיכון וכן את בית הספר התיכון "כוכבי המדבר" למנהיגות בדואית. מערכת החינוך כוללת גם חינוך לגיל הרך בכל יישובי המועצה, וכן מערכת חינוך בלתי פורמלית מקיפה ומגוונת. בנוסף, מציעה בני שמעון מערך חוגים ופעילויות פנאי מקיף לכל הגילאים, וכן מופעי ומפעלי תרבות מסוגים שונים.

בית הספר התיכון המועצתי מבואות הנגב בקיבוץ שובל משמש בית לחינוך, ידע וערכים לכל ילדי המועצה. בית הספר מציג תפיסות חינוכיות חדשניות, סביבת לימודים מוגנת ובטוחה, שימוש בטכנולוגיות פורצות דרך וקמפוס מודרני ומגוון. לא בכדי, נחשב בית הספר לאחד המובילים בישראל במגוון תחומים.

בקמפוס מבואות הנגב הוקם ומופעל על ידי המועצה בית ספר עדני הנגב לילדים עם צרכים מיוחדים המשולב בקמפוס הן פיזית והן פדגוגית. הפרויקט, פרי שיתוף פעולה ארוך שנים עם עמותת "עדנים" המפעילה כפר במועצה, וכחלק מניסיון רב בשילוב ילדים עם צרכים מיוחדים מכל הסוגים, הוא פורץ דרך ומשמש כמגדלור של שילוב והכרת השונה. המועצה שותפה גם בסניף של תנועת הנוער כנפיים של קרמבו, שהוא פרי יוזמה של בני נוער תושבי המועצה.

לכל השירותים של אגף חינוך והשכלה לחצו כאן 

 

בני שמעון מפעילה מגוון רחב ואיכותי של שירותים לתושב, שחלק ניכר מהם אינם נפוצים ברשויות אחרות בגודלה. הנה כמה מהם, על קצה המזלג:

  • עמותת וותיקים המפעילה פעילויות ושירותים לאזרחים וותיקים בכל יישובי המועצה
  • יחידת שיטור ופיקוח מועצתית
  • ועדה מקומית עצמאית לתכנון ובנייה
  • מוקד שירות 24/7
  • שירות פסיכולוגי חינוכי
  • מרכז קהילתי להתפתחות הילד
  • מרכז צעירים ויזמים
  • מרכז חברתי לנוער
  • שירותי מיחזור מקיפים
  • שירות לתיירנים תושבי מועצה, כולל חברות בעמותת תיירות מרחבית
  • אירועי תרבות מסובסדים לתושבי המועצה והאזור כולו
  • מבחר עצום של חוגים, לכל הגילאים, בכל יישוב המועצה

לכל שירותי המועצה לחצו כאן 

בני שמעון עוסקת רבות בפיתוח כלכלי אזורי לשם פיתוח אפשרויות תעסוקה מגוונות ואיכותיות יותר, ולמען הגדלת נפח הפעילות הכלכלית באזור. העיסוק בפיתוח כלכלי נשען על שלוש רגליים עיקריות:

  1. קידום ופיתוח הקמת אזורי תעסוקה מרחביים, בשיתוף רשויות שכנות וגורמים רבים
  2. פרויקטים כלכליים ייחודיים וחדשניים
  3. פיתוח תחום התיירות והעסקים קטנים והבינוניים

מזה כעשרים שנה, משמשת המועצה האזורית בני שמעון כבעלים וכמנהלת אתר הפסולת והמיחזור דודאים – אחד הגדולים והמובילים שתחומו בישראל. זהו עסק כלכלי עצום, ממנו למדה המועצה רבות על פיתוח כלכלי, וכיצד יש ליישמו. כיום, דודאים מופעלת כחברה משותפת למועצה ולחברה מן המגזר הפרטי – עניין ייחודי ופורץ דרך בנוף המוניציפאלי הישראלי.

בני שמעון היתה היוזמת והקטר המניע להקמת אזור התעסוקה המצליח "עידן הנגב" בצומת להבים, שבימים אלה מתבצעות עבודות להרחבתו בשלושת אלפים דונם נוספים. במקביל, הקימה המועצה את האזור התעסוקה החקלאי "קמה" המפותח בימים אלה, ומקדמת אזור תעסוקה לוגיסטי ענק בסמוך לנבטים, אזור תעסוקה מרחבי בצומת שוקת בשיתוף 4 רשויות שכנות, ואזור תעסוקה תיירותי בשיתוף עם באר שבע בסמוך לחצרים.

המועצה יזמה וליוותה עד לזכייתה במכרז של המדען הראשי, את חממת החדשנות InNegev – חממת הקלינטק-אגרוטק-פודטק המובילה בנגב, בשותפות כמה מהגופים העסקיים הגדולים בדרום. בנוסף לכל הדברים הגדולים הללו, המועצה מפעילה גם מועדון בעלי עסקים קטנים ומספקת להם, ובאופן מיוחד לבעלי עסקים תיירותיים, מגוון רחב של שירותים.

לפרויקטים לחצו כאן 

בני שמעון מציעה לתושביה מגוון עצום של פעילויות תרבות ופנאי איכותיות, ובסבסוד משמעותי. המועצה יוזמת מספר רב של פעילויות ואירועים לאורך כל השנה, עם המיטב שיש לישראל להציע במוזיקה, מחול, תיאטרון, קולנוע ועוד.

מטרתנו היא לבנות תרבות מקומית עשירה, איכותית ומובחנת, ולהפוך לבירה אזורית של תרבות ואמנות – לרווחת כל תושבי הדרום.

המועצה מעניקה מדי שנה מלגות נדיבות להצטיינות באמנויות, לילדים ומבוגרים.

לאירועי המועצה לחצו כאן 

שביל בני שמעון הוא יוזמה קהילתית וסביבתית ביוזמת המועצה האזורית, ליצירת חיבור שיהיה גם פיזי, אבל גם סמלי, בין התושבים והיישובים שבה וגם בין לא מעט שותפים ושכנים. מטרתו של השביל היא ליצור  חיבורים – בין תושבים, יישובים, אתרים ונופים, ברחבי האזור המרהיב והמגוון שלנו. השביל מכיל ארבעה מקטעים שונים, כל אחד מהם מאופיין בנושא הקשור ומתווה את מסלולו. שביל החקלאות חולף בנופים חקלאיים, מימי קדם ומימינו אנו, ופורש בפני הצועד את מלוא עוצמתה של החקלאות הישראלית בנגב. שביל ההתיישבות קושר בין יישובים שהוקמו עוד לפני קום המדינה, לאלה שהוקמו אך לאחרונה, יישובים מסוגים שונים, גדלים שונים ואופיים שונים, המספרים כולם את סיפורה של ההתיישבות בנגב. שביל הסביבה חולף באתרים ונופים הקשורים בקיימות ואיכות סביבה, בהם בין היתר יער להב ופרויקט היער במרכז ג'ו אלון. והמקטע האחרון, שביל השותפות, קושר את יישובי בני שמעון לישובים הבדואיים, לקיה ורהט, ומציג לראווה פרויקטים פורצי דרך של שיתוף פעולה. בנקודות הממשק בין השביל ליישובים, או למוקדי פעילות כמו מרכז היער ג'ו אלון, נבנו ונבנים עדיין מיזמים חברתיים וקהילתיים שונים, נקודות תצפית ומנוחה להולכים, נקודות עניין, ועוד.

לכל המידע ומפת השביל לחצו כאן 

בני שמעון פועלת נמרצות לעידוד שיתופי פעולה אזוריים ויצירת קהילה אזורית, ומקיימת מגוון שיתופי-פעולה כלכליים, תרבותיים וחברתיים עם כל הרשויות הסובבות אותה – ערביות ויהודיות, עירוניות וכפריות. ביתר שאת פועלת המועצה ליצירת שיתופי פעולה עם החברה הבדואית. המועצה מפעילה את מרכז יער ג'ו אלון, בו שוכנים גם "המוזיאון לתרבות הבדואים" וגם בית ספר למנהיגות בדואית "כוכבי המדבר", פועלת לקיום שיח מפרה ומפגש הדדי בין קהילות של ילדים, בני נוער ומבוגרים בדואים ויהודים, ומקדמת שיתופי פעולה אזוריים עם הרשויות הבדואיות.

מרכז היער הוא מודל תרבותי-חינוכי בלתי-פורמלי, חיצוני למסגרת הבית-הספרית, בטבורו של יער להב, הפותח בפני תלמידים ותלמידות מהחברה הבדואית והיהודית – אפשרות להכיר, ליצור קשרים חברתיים ולחיות בשכנות טובה ומטיבה. כך, בסביבה טבעית של נוף ילדותם המשותף, יכולים ילדים ובני נוער שמקורם בישובים שונים ובתרבויות שונות, לחבור זה לזה בקלות. במרכז מתקיימות מספר רב של תכניות המחברות בין ילדים ובני נוער משתי החברות, תוך שימוש בטבע וביער כמצע לפעילות. החל בגני יער משותפים, דרך תכניות סיירות ושדאות, קוסמטיקה טבעית לבנות ועוד.