דלג לתוכן
מוקד המועצה: 08-6257900

יישובי המועצה

יישובי המועצה

מועצה אזורית בני שמעון "עוטפת" את באר שבע מצפון, מערב ומזרח. שטח המועצה משתרע על פני שטח של כ-410,000 דונם, של 13 יישובים כפריים, שטחי חקלאות, יערות ושטחים פתוחים. בשנת 2019 מונה אוכלוסיית המועצה מונה נכון כ-11,000 תושבים.

עמוד זה מפרט את יישובי המועצה השונים, ההיסטוריה שלהם ומציין מאפיינים מרכזיים של היישוב.

הודעת משרד הפנים בדבר מספר התושבים במועצה, נובמבר 2020

בית קמה

בית קמה הוקם כקיבוץ של השומר הצעיר בשנת 1949. כיום מתגוררים בבית קמה כ- 100 חברי קיבוץ יחד עם כ- 135 משפחות (מתוך 138) שבחרו לבנות את ביתם בפרויקט ההרחבה וכ-40 משפחות אשר שוכרות דירות בקיבוץ. לאחרונה נחנכה שכונת הבנים החדשה שבה מתגוררות 22 משפחות של בנים חוזרים. בישוב כיום כ-400 ילדים (מלידה ועד סיום י"ב).

קישור לאתר קיבוץ בית קמה >> (אתר חיצוני)

ברוש

מושב ברוש הוקם בשנת 1953. במושב מרכז משותף לשלושת מושבי יחדיו ובו פועלים בין היתר: מועדון קשישים, מועדוניות, ספריה, מרפאות, מוסדות רווחה, בריכת שחייה. במושב בית כנסת ומקווה, מגרש משחקים וגני ילדים.

גבעות בר

בגבעות בר גרות 200 משפחות המנהלות חיי קהילה איכותיים ועוד כ-52 משפחות בשלבים שונים של בניית ביתם. גילם של מרבית המבוגרים ביישוב נע בין 30 ל 50, אך רוב תושבי היישוב הם ילדים ונוער: כ 155 פעוטות עד גיל גן חובה, כ 100 ילדות וילדים בגיל בית ספר יסודי וכ 80 בנות ובני נוער, חיילים וסטודנטים.

קישור לאתר היישוב גבעות בר >> (אתר חיצוני)

דביר

קיבוץ דביר שואף להתקיים כקיבוץ מתחדש בישוב כפרי בו אוכלוסייה רב-דורית צומחת, המקיימת חיי חברה וקהילה, בו ישוייכו לחברי הקיבוץ זכויות בדירות מגורים וזכויות בפירות הון הקיבוץ ויתקיימו מנגנונים של ערבות הדדית מוגדרת בין החברים.

קישור לאתר קיבוץ דביר >> (אתר חיצוני)

חצרים

קהילת חצרים כיום מגוונת מאד: כ – 480 חברים, ועוד ילדים וצעירים רבים וגם הורי חברים מתגוררים בקיבוץ. חברים רבים הגיעו כבר לגיל בו הם פורשים מעבודתם והקיבוץ דואג לחסכונות מתאימים לקרן פנסיה. כמו כן דואג הקיבוץ להמשך לימודיהם של בני הקיבוץ במערכות ההשכלה הגבוהה ולמענקים לבנים עוזבים.

קישור לאתר קיבוץ חצרים >> (אתר חיצוני)

כרמים

עד שנת 2006 הקיבוץ היה שיתופי עם מעט חברים ובשנה זו החליטו חברי הקיבוץ לשנות את פניו (הפנימי והחיצוני). המטרה הייתה הגדלת האוכלוסייה ופיתוח הקיבוץ. לשם כך שינה הקיבוץ את אורחות החיים והפך לקיבוץ מתחדש ובמקביל קלט חברים חדשים אשר ביחד עם החברים הוותיקים יצרו חזון חדש הכולל שלושה מרכיבים עיקריים:

  • תפיסת חיים אקולוגית .
  • חיים משותפים לחילונים ודתיים.
  • מעורבות חברתית בתוך הקיבוץ ומחוצה לו.

בשנת 2014 החלה בנייה של שכונה חדשה של 37 יחידות דיור שהסתיימה בקיץ 2015, הקיבוץ קלט בקיץ זה עוד 32 משפחות חדשות לתהליך קליטה לחברות מלאה בקיבוץ.

אוכלוסיית הקיבוץ מונה נכון לאוגוסט 2017 165 חברים ומועמדים ו-200 ילדים.

קישור לאתר קיבוץ כרמים >> (אתר חיצוני)

להב

קיבוץ להב, מיסודה של תנועת "השומר הצעיר", נוסד ב-1952 על ידי בני גרעין "להב" – בוגרי גדודי "להבות" של תנועת השומר הצעיר: מרחובות, פתח-תקווה וקריית-חיים ובני חברת הנוער "מבקיעים" ילידי הונגריה. במהלך השנים הצטרפו ללהב כחברים בוגרי תשע השלמות תנועתיות ושתי חברות נוער. האוכלוסייה מונה כיום כ-500 חברים, ילדים, הורי חברים, דיירים, משתכני שכונת "רימון" (ההרחבה הקהילתית) ומתנדבים.

קישור לאתר קיבוץ להב>> (אתר חיצוני)

משמר הנגב

קיבוץ משמר הנגב נוסד בליל "11 הנקודות" במוצאי יום הכיפורים בשנת  1946. מייסדיו "קבוצת הנוער הבורוכובי" וכן פליטי שואה מצרפת, בלגיה ופולין. לימים הצטרפו חברי "מחנות העולים" ו"הנוער העובד" וכן בוגרי התנועה מארגנטינה ומצרפת. השם סמלי. ענפים חקלאיים עיקריים: גידולי שדה, רפת, לול פטימים. תעשייה: "פוליביד" תעשיות (פוליביד – המפעל הגדול בישראל ליצור מוצרי פוליסטירן מוקצף ; מבנה דרום), מרכז אירועים, נגב אקולוגיה, אל הנגב.

נבטים

מושב נבטים נמצא בצפון הנגב ומהווה את המרכז של יהדות קוצ'ין בישראל. קהילת המושב מאופיינת בערכים של שמירת המסורת, צניעות ועבודת כפיים. המושב הוקם במקור בשנת 1946 על ידי עולים מהונגריה, אך ננטש והוקם מחדש ב1954 על ידי עולים מקוצ'ין שבהודו, שעזבו את מקומות מושבותיהם ואת כל העושר הרב שהיה להם ועלו לארץ ישראל מתוך אהבת ציון. התושבים הצליחו להקים מושב לתפארת מדינת ישראל: התמחו בגידולי פרחים ומטעים לפירות נשירים והיו שיאנים בגידול ורדים ליצוא. כיום מתמקד המושב בתיירות ורבים מתושביו עוסקים במיקצועות חופשיים. מושב נבטים מתגאה בחינוך איכותי לילדים ובקהילה פעילה ותוססת, עם מקום בולט של כבוד לחברי המושב המבוגרים.

שובל

הקיבוץ משתייך לקיבוץ הארצי. נוסד ב-6 באוקטובר 1946 במסגרת מבצע 11 הנקודות והוקם על ידי גרעין חברי השומר הצעיר בארץ ומחוצה לה ועל ידי מעפילים מהאונייה "פאטריה". קיבוץ שובל שוכן בין קריית גת לבאר שבע והגישה אליו היא דרך כביש 264. הקיבוץ ממוקם למעשה במרכז ישראל בדיוק בין הנקודה הצפונית ביותר בחרמון (33.20 צפון) לנקודה הדרומית ביותר באילת (29.29 צפון).

שומריה

חזון הישוב: הקמת קהילה מגובשת שחבריה פועלים על פי השו"ע, קשובים ונשמעים להוראות רב הישוב ורבני הדור. האתגרים של הקהילה הם: ביסוס ואחיזה בקרקע בחבל הארץ של מזרח לכיש במורדות המערביים של הרי חברון. ביסוס מוסדות החינוך תלמוד תורה עצמונה, בית ספר לבנות עצמונה, הישיבה לצעירים בשומריה, וה"כולל" של שומריה. השתלבות בתוך חיי הקהילה של מועצה אזורית בני שמעון והקיבוצים השכנים.
לצד החיים המשקיים אגודת קהילת עצמונה מנהלת את החיים הקהילתיים בישוב. מזכירות הישוב היא מזכירות הקהילה. כל תושבי שומריה הם חברים או מועמדים לחברות באגודת הקיבוץ ובאגודת הקהילה. שומריה פועלת כקיבוץ מתחדש. הקהילה מפעילה מעונות יום , גני ילדים , פעילות חוגים ,ג'מבורי לילדים, סניפי אריאל לבנים ובנות, "כולל" "כולל ערב" לחברים המעוניינים בכך, ופעילות תרבות למבוגרים.

קישור לאתר קיבוץ שומריה >> (אתר חיצוני)

תאשור

המושב הוקם בשנת 1953 בידי קבוצה של עולים חדשים וותיקים בני עדות שונות שנענו לקריאתו של ראש הממשלה דאז, דויד בן גוריון, להתיישבות כפרית במסגרת התנועה שהקים "מן העיר אל הכפר". שמו של המושב על שם עץ המוזכר מהתנ"ך. בתאשור מתגוררות כ- 100 משפחות בעלות צביון מעורב של דתיים, חילוניים ומסורתיים, המקיימות חיי קהילה ותרבות פעילים במסגרת המרכז המשותף לשלושת מושבי "יחדיו".

תדהר

המושב הוקם בשנת 1953. המושב משתייך לתנועת המושבים והוקם כאגודה חקלאית שיתופית בידי עולים מארצות צפון אפריקה. שמו של המושב ניתן לו על שם עץ המוזכר מהתנ"ך. בתדהר מתגוררות כ-100 משפחות בעלות צביון מעורב של דתיים, חילוניים ומסורתיים, המקיימים חיי קהילה ותרבות פעילים יחד עם המושבים תאשור וברוש הסמוכים, במסגרת "מרכז יחדיו" – מרכז חברה ותרבות המשותף לשלושת היישובים.